Foto's en verslag

Toertocht 2 juni 2013


2 Juni was een leuke en spannende dag.

Vroeg opstaan om op tijd met de brommobiel in Schoorstraat bij Boslust aanwezig te zijn.

Met mooi zonnig weer zijn wij vertrokken richting Moerdijk, netjes met 30 km. via het fietspad de brug over, daarna over een prachtige dijk Lage + Hoge Zwaluwe, Made, Waalwijk, Kaatsheuvel. Het ging als een zonnetje tot (wij gebruiken een fietsroutekaart) we door de Drunense Duinen naar Schoorstraat wilden. Het zag er zo simpel uit, maar iedere keer strandden wij op een zandpad, stiltegebied. Steeds terug dus naar Kaatsheuvel dan recht naar het zuiden, naar Loon op Zand. Inmiddels het nummer van de vereniging gebeld, we zijn LAAAAT, wacht op ons, hoe moeten we verder? We kregen prima aanwijzingen en klokslag 11 uur kwamen wij aan bij Boslust. Inchecken en heerlijke koffie met een verrukkelijke “Broeder” bracht ons weer op verhaal. We waren niet eens de laatsten. 12 deelnemende brommobielen werden verwacht. Wij kwamen aan als nr. 9 en kregen dus ook nr. 9. Na ons arriveerde deelnemer nr. 10. De andere 2 kwamen niet. Dit gaf ons nog de gelegenheid kennis te maken met de andere deelnemers. Wij kwamen uit Dordrecht, deelnemers uit Capelle a/d IJssel en Papendrecht hadden er een heel weekend van gemaakt met overnachting in een hotel. Wat een goed idee voor een volgende keer. Verder kwam men uit de buurt, Tilburg, Oosterhout, maar ook verder uit het Zuiden, zelfs uit België.

Wij werden verdeeld in 2 groepen. Met kleine groepen is het makkelijker met elkaar contact te houden. Iedereen kreeg 2 nummers voor de brommobiel, een geschreven routebeschrijving en een aantal kaartjes met daarop de route keurig op de kaart getekend. Het kon niet mis gaan. Verder was er een “bezemwagen”. Als er iets mis ging was er zo hulp, prima geregeld dus.

De eerste groep vertrok om inmiddels 11.30 uur, allemaal met dimlicht aan en 5 minuten later vertrokken wij met de 2de groep. Er was een prachtige route uitgezet, langs weilanden, door leuke dorpjes, door de bossen, langs meertjes. Soms was het even zoeken, dat maakte het weer een beetje spannend. Zo kreeg je ook weer contact met elkaar, leuk actief meedoen.

Om ca. 13 uur arriveerden wij bij de Spoordonkse Watermolen, waar tot onze verbazing nog niemand van de andere groep aanwezig zijn. Wij hebben zijn elkaar onderweg niet gepasseerd. Als snel arriveerde ook de eerste groep en wachtte ons binnen een High Tea.

We zaten aan 3 lange tafels en de kennismaking kon hervat worden. Het bleek dat sommigen elkaar al kenden van vorige toertochten. Onder gezellig gepraat genoten van kippensoep en daarna broodjes met zalm, brie en gezond. Omdat het zulk stralen weer was hebben wij het “zoete” gedeelte van de High Tea buiten genoten op een mooi terras, heerlijk in de zon. Ik kreeg zelfs een kleurtje. In het zonnetje was het zo gezellig en lekker dat wij tot 16 uur genoten van jus d’orange, scoons, cakes, bonbons en zelfs ijs met vruchten toe. Het was AF.

Om 16 uur startte bijna de hele groep met de terugweg. Enkelen gingen van de Watermolen af direct naar huis, want we waren zo heerlijk lang blijven zitten, dat het dat de planning wat uitgelopen was.

De terugweg was ook weer prachtig en om 17 uur waren wij weer terug bij Boslust.

De terugtocht was nog even spannend, via Kaatsheuvel, Waalwijk naar Oud Heusden, daar de brug over naar Wijk en Aalburg. Bij een rotonde werden we bijna over de brug gestuurd, een C9 weg. Links van de weg vonden wij de fietsroute met een bord waar fietsers en bromfietsers mochten rijden, geen auto’s en motoren, wel trekkers. Net als bij de Moerdijkbrug hebben we dat maar gedaan in de hoop gedoogd te worden. Gelukkig was er in geen velden of wegen politie te bekennen. Vanaf daar leidde onze weg via de ventweg naar Dussen, Werkendam en hoera wij waren ruim op tijd voor de laatste pont bij Werkendam richting Dordrecht. Wij vertrokken om 8.15 uur uit Dordrecht en waren om 19.15 uur weer thuis.

Het was een onvergetelijke dag. Wat ik vooral leuk en leerzaam vond, waren de gesprekken over de ervaring van het rijden met een brommobiel. Hoe je reageren kan als je ergens echt niet meer verder kunt. De politie bellen en assistentie vragen en ook nog krijgen ook. Ook mooi is te horen hoe de vereniging mensen kan helpen als de politie onjuist iemand op de bon wil slingeren. Dat het voor oom agent ook niet altijd duidelijk is waar een brommobiel nu wel of niet mag rijden. Ook blijkt dat er via Falkland vroeger routekaarten? waren speciaal voor brommobielrijders. Het zou geweldig zijn als die weer uitgebracht konden worden.

Het was een heerlijke tocht, de eerste keer dat ik deelnam aan een toerrit. Het is mij prima bevallen, een volgend jaar doe ik graag weer mee.

Veel dank aan de organisatie, zo een dag organiseren is een hele klus, in mijn ogen verdienen ze een pluim, ze hebben het prima gedaan.


Willemien Luytjes, Dordrecht.

Iedereen heeft volop genoten en het was ook bijzonder lekker en echt een dag om niet te vergeten met mooi weer en gezellige mensen die meededen aan de toertocht.
En mede door de sponsoring van MICROCAR heerlijk genoten van de High Tea.